Servisne strani računalniškega omrežja PUB
Sprememba gesla v računalniškem omrežju PUB

V računalniškem omrežju PUB se uporablja isti uporabniški račun za več storitev:

 • za dostop do svetovnega spleta (brskanje po spletnih straneh),
 • za dostop do elektronske pošte,
 • za nekatre omrežne storitve (FTP, VPN, WiFi),
 • za prijavo v delovno postajo (samo na računalnikih, ki so že vključeni v aktivni imenik (AD) - več spodaj).

Zaposleni MO in SV imajo dostop do različnih računalniških omrežij, večinoma do omrežij PUB in INT. V vsakem omrežju imajo ločen uporabniški račun. Prijavno ime je v vseh računalniških omrežjih praviloma enako (npr. novakj67), gesla pa se razlikujejo. Geslo se spreminja za vsako omrežje posebej.

Geslo za računalniško omrežje PUB se lahko spremeni na več načinov:

 1. Če poznate svoje staro PUB geslo, si ga lahko sami takoj spremenite - kliknite tukaj.
  To lahko storite iz omrežja PUB ali od koderkoli iz interneta (tudi npr. od doma). To je najhitrejši način za spremembo gesla - novo geslo postane aktivno takoj.
 2. Če ste PUB geslo pozabili, si ga lahko sami spremenite v računalniškem omrežju INT na naslovu http://servis.mors.si/geslo.htm.
  Pogoj je, da imate v omrežju INT aktivno prijavno ime - v program za spremembo gesla se boste prijavili s svojim INT prijavnim imenom in geslom. Ker sta omrežji PUB in INT ločeni, se bo novo geslo aktiviralo šele čez določen čas; podatki o spremembah se namreč prenašajo ročno in aktivacija lahko traja tudi kakšen dan.
 3. Geslo vam lahko spremeni lokalni administrator.
  Če si ne morete gesla spremeniti sami, vam ga bodo spremenili administratorji. To je najpočasnejši način, ker je v izvedbo vpletenih več oseb, postopek je bolj formalen (izpolnjevanje zahtevkov, potovanje pošte, itd.).
  • Zaposleni v SV: obrnite se na lokalne administratorje v svoji enoti (S-6).
  • Zaposleni v upravnem delu MORS: izpolnite obrazec S-02 in ga pošljite v Službo za informatiko in komunikacije.
V teku je priklapljanje delovnih postaj PUB v aktivni imenik (AD). Dela se izvajajo postopoma, po organizacijskih enotah. Ko bo vaš računalnik na vrsti za priklop, boste obveščeni.

Za prijavo v delovno postajo (takrat, ko morate pritisniti kombinacijo tipk Ctrl+Alt+Del) velja naslednje:

 • če je delovna postaja že vključena v aktivni imenik, se vanjo prijavite z enakim prijavnim imenom in geslom, kot za ostale storitve (e-pošta, VPN, itd.). Vstopno geslo za delovno postajo morate spremeniti z zgoraj opisanim postopkom;
 • če delovna postaja še ni vključena v AD, se vanjo prijavite z lokalnim uporabniškim računom, ki se upravlja ločeno, na delovni postaji. Njenega vstopnega gesla se ne da spremeniti z zgoraj opisanim postopkom, ampak se ga spremeni na sami delovni postaji.
Če se ne morete prijaviti v delovno postajo, se obrnite na Storitveni center.